Parel aan de maas

Geulle is gelegen in het Maasdal, ongeveer 10 km noordelijk van Maastricht. Het dorp is verdeeld in een drietal gedeelten. Het meest westelijk gelegen gedeelte is gelegen tussen de rivier de Maas en het Juliana kanaal. Deze oude kern wordt ook wel Geulle aan de Maas genoemd. Hier bevinden zich o.a. het kasteel van Geulle, de St. Martinuskerk en het voormalige gemeentehuis. Dit gedeelte is met de rest van Geulle verbonden via een brug over het Juliana kanaal. Tijdens de grote overstromingen van de Maas in 1993 en 1995 stond dit gedeelte van Geulle volledig in het water. Het werd dan ook wel Geulle in de Maas genoemd.De rest van Geulle is verdeeld in een ‘laag’ Geulle en een ‘hoog’ Geulle, plaatselijk ook wel Geulle beneden en Geulle boven genoemd. Beide gedeelten zijn op natuurlijke wijze van elkaar gescheiden door het Geulse bos, dat onderdeel uit maakt van het Bunderbos. Dit bronnenbos is nationaal en internationaal zeer bekend om zijn flora en fauna. In het door de Heemkunde vereniging Gäöl uitgegeven boek ‘Geulle He(e)melsbreed’ staan zeer zeldzame soorten beschreven die uniek zijn in Nederland. 
Een drietal wegen verbinden beide dorpskernen met elkaar. Deze wegen hebben alledrie een stijgingspercentage van 10%, wat meteen de aantrekkelijkheid van Geulle aangeeft voor zowel toer- als wedstrijdfietsers. In Geulle werd dan ook 9 jaar lang het Nederlands kampioenschap wielrennen gehouden. 
Geulle is altijd zeer in trek geweest bij toeristen. De mooie ligging tussen het groen, de aanwezigheid van Camping de Boskant, een zwembad en de ligging ten opzichte van Maastricht, Valkenburg en de Limburgse heuvels, en de rust hebben menig toerist een prettige vakantie bezorgd. De titel van deze site ‘Groeten uit Geulle’ komt dan ook duidelijk naar voren op de talloze ansichtkaarten die in de loop der jaren van Geulle zijn verschenen.

Wilt u nog meer foto’s van Geulle zien? Op deze pagina worden regelmatig nieuwe foto’s toegevoegd. 

Bert Ramakers maakte een paar mooie luchtfoto’s van Geulle. Op deze pagina vindt u nog meer luchtfoto’s van Geulle.

  
Groeten uit Geulle: Ave Maria 
Op weg naar morgen biedt verzorgingshuis Ave Maria op dit moment gastvrijheid aan 69 (intramurale) bewoners en heeft 6 inleunwoningen. De dagverzorging biedt plaats aan 8 deelnemers. Intensieve zorg voor dementerenden wordt gegeven in de vorm van groepsverzorging (7 bewoners); daarenboven zijn er 6 plaatsen voor bewoners die individuele somatische zorg nodig hebben.(Foto Bert Ramakers)
  
 Groeten uit Geulle: Sint Martinuskerk
De St. Martinuskerk van Geulle. Deze zeer markante kerk die in 1626 gebouwd en in 1920 herbouwd werd, bevat tal van bezienswaardigheden, waaronder het kerkorgel uit 1818. Gelegen in het Maasdal, tussen de Maas en het Julianakanaal, is het met recht ‘een parel aan de Maas’. Meer foto’s met betrekking tot het geloof in Geulle vindt u hier.
 









 
Groeten uit Geulle: Kasteel
Hier een foto met op de voorgrond het kasteel van Geulle en op de achtergrond de St.Martinuskerk. Het huidige kasteel is in werkelijkheid slechts een overblijfsel van het eigenlijke, veel grotere, kasteel dat rond 1620 in opdracht van Conrad Ulrich baron van Hoensbroeck -Geul werd gebouwd.
 
  
Groeten uit Geulle: Geulse Bos 
Kenmerkend voor Geulle is de ‘ligging tussen het groen’. Een groot deel van het dorp wordt in beslag genomen door een bronnenbos met een uitzonderlijke flora en fauna. Een gedeelte van het bos, met name het deel tussen Geulle en het buurdorp Elsloo, is voor een gedeelte zeer moerassig. Op veel plaatsen kan men als wandelaar het water uit de grond zien opborrelen. Het totale bos is niet breed maar wel behoorlijk lang, maar het wandelen door dit bos zal geen moment vervelen. Wel vraagt het wat van de conditie, want het is geen moment vlak.  
Groeten uit Geulle: Visvijver
In Geulle is een aantal jaren geleden een mooie vijver aangelegd. In de zomer wordt hier door velen gevist, terwijl in de winter de vijver dienst doet als ideale schaatsbaan.
  
Groeten uit Geulle: Molen
Geulle bezit tal van geweldige dorspgezichten. Zoals hier de oude watermolen van Geulle. Omdat de molen gelegen is aan een bronnenbos komt er altijd water door de molen. Hoewel de molen nier meer produktief is, blijft het wel een geweldig gezicht.
Meer informatie over de geschiedenis van de molen vindt u hier.