Welkom op de website van de Heemkunde vereniging Gäöl.

Nieuws en berichten:

Jaarlijkse muziekmiddag Kasteel Geulle

14 en 15 oktober 2023

Landschappen en inspiraties: omzwervingen met Jean Sibelius

Kasteel Geulle, Geulderlei 1, Geulle (L) 043 364 5670
Zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2023, 16.00 u.
Pauze met koffie/thee
Entree €15 contant
RSVP vóór 2 oktober op kasteelgeulle@gmail.com


             Kathelijn van de Loo, piano                                             Herman Coenen, poëzie

‘Topstukken uit het Limburgse verleden’

woensdag 20 september 2023

zo kwalificeert Steven Vanderputten, professor middeleeuwse geschiedenis aan de universiteit van Gent, het oeuvre van de in Beek geboren Peter Treckpoel (1442-1510/11). Om bekendheid te geven aan Treckpoels werk zal Vanderputten op woensdag 20 september in Sittard een lezing verzorgen.
Treckpoel was kapelaan in Geulle (1470-1480), in Sittard (1480-1492) en aansluitend biechtvader bij de zusters Tertiarissen in Bilzen. Naar eigen zeggen bracht Treckpoel orde op zaken en herstelde hij de moraal in het klooster. Maar daarnaast vond hij ook de tijd om zich aan zijn passie te wijden: geschiedschrijving. Treckpoel schreef met name over ontwikkelingen in de laatste decennia van de vijftiende eeuw, zonder twijfel één van de meest verwoestende fasen in de politieke en militaire geschiedenis van beide Limburgen. Zijn werk als historiograaf onderscheidt zich van dat van zijn tijdgenoten door de rijkdom aan informatie over de geschiedenis van zijn streek, zijn belangstelling voor het religieuze leven van vrouwen en het feit dat hij steeds het standpunt van ‘gewone’ mannen en vrouwen inneemt. Mede hierdoor is Treckpoels oeuvre een topstuk uit het Limburgse literaire verleden.


De door het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap georganiseerde lezing zal op woensdag 20 september in Sittard plaatsvinden in de gemeenschapsaccommodatie Odasingel 90.

De inloop begint vanaf 19:00 uur met gratis koffie/thee en vlaai.

Om 19:30 uur start professor Vanderputten zijn lezing zal. Ook niet LGOG-leden kunnen de bijeenkomst gratis bijwonen, wel vooraf aanmelden via info@lgog.nl